СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА ДЛЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ: ПРОБЛЕМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ - Шульженко І. В. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2024)
Мета. Дослідження проблеми реалізації та ефективності соціальної допомоги, що надається внутрішньо переміщеним особам в Україні. Методи. Вирішення поставлених завдань здійснювалось за допомогою використання таких методів, як аналіз та узагальнення наукової, науково-популярної літератури та нормативно-правових актів які надають певні матеріальні пільги внутрішньо переміщеним особам в Україні. Результати. Автор обґрунтовує та аналізує ефективність соціальної допомоги, яка надається внутрішньо переміщеним особам, та пропонує застосувати певні зміни та доповнення в чинне законодавство, яке регулює процедуру нарахування, визначення і виплати соціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам в Україні, а саме скасувати певні норми, які позбавляють права внутрішньо переміщених осіб на отримання соціальної допомоги. По-перше, скасувати частину 3 пункту 7 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України 20 березня 2022 р. № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам», яка передбачає підставою для відмови у наданні соціальної допомоги внутрішньо переміщеній особі наявність на депозитному банківському рахунку (рахунках) у такої особи коштів у загальній сумі, що перевищує 100 тис. гривень. По-друге, скасувати частину 4 пункту 7 «Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України 20 березня 2022 р. № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам», яка передбачає підставою для відмови у наданні соціальної допомоги внутрішньо переміщеній особі здійснення такою особою операції з купівлі безготівкової та/або готівкової іноземної валюти (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних (у тому числі реабілітаційних, протезування) соціальних та/або освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень. По-третє, скасувати частину 2 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб» № 709 від 11 липня 2023 р., яка передбачає підставою для відмови у наданні соціальної допомоги внутрішньо переміщеній особі виїзд такої особи за кордон. На думку автора такі норми по-перше приносять негативний економічний ефект, а по-друге позбавляють внутрішньо переміщених осіб матеріальної підтримки у дуже скрутний для них час.