ЗМІСТОВНІ СКЛАДОВІ АВТОРСЬКОГО ПРАВА: СУТНІСТЬ, ОСОБЛИВОСТІ, СПЕЦИФІКА - Зінченко В. М.; Воробйова Л. В. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2024)
Мета даної наукової статті полягає у тому, щоб з’ясувати суть авторського права, а саме його ключові поняття та основні положення, визначити механізми та інструменти його охорони в Україні. Методи. Теоретичні ‒ аналіз та синтез літератури з досліджуваної проблеми; практичні ‒ відбір фактичного матеріалу, на основі якого будуть сформульовані висновки про суть авторського права, його ключові поняття та основні положення, механізми та інструменти його охорони в Україні. Результати. XXI століття вважається початком нової ери, яка характеризується глобальними технологіями, високою інформатизацією та механізацією, динамічним ростом економіки. У цьому столітті основна увага суспільства приділяється інтелектуальному продукту, який утворює основу поняття "інтелектуальна власність" (ІВ) в економіко- правовому контексті. Зібраний фактичний матеріал дозволяє зробити висновок, що сучасний розвиток будь- якої галузі людської діяльності (культура, промисловість, агропромисловий комплекс, охорона здоров’я тощо) неможливий без належного технічно-наукового забезпечення та духовних досягнень суспільства. Ці аспекти тісно пов'язані та взаємозалежні. Таким чином, проблема належного використання інтелектуального потенціалу суспільства і нації в цілому вимагає постійної уваги та підтримки з боку держави. Існування сучасної системи правового захисту ІВ в Україні сприяє збереженню та збагаченню технічно-наукового потенціалу держави, розвитку національної економіки та міжнародної торгівлі, а також залученню іноземних інвестицій, зокрема у вигляді передових технологій, що дозволяє Україні вступати на світовий ринок інтелектуальної власності як рівноправного партнера. Норми авторського права, разом з положеннями про суміжні права, утворюють єдиний інститут права ІВ – інститут авторського права та суміжних прав. Об'єктивно авторське право розглядається як комплекс цивільно-правових норм, що регулюють відносини, що виникають при створенні та використанні творів мистецтва, науки та літератури. Суб'єктивно авторське право представляє собою особисті та майнові права, які виникають у зв'язку із створенням творів науки, літератури та мистецтва особами, що їх створили, та які підлягають захисту згідно з законом. Важливо відзначити, що авторське право виникає негайно з моменту створення твору, і цей момент визнається проявом твору на матеріальному носії таким чином, щоб його можна було розуміти іншим особам.