ОСОБЛИВОСТІ ВІДТВОРЕННЯ ВІЙСЬКОВОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ - Удовіченко Г.М.; Денисенко М. В. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2024)
Мета. Метою статті є дослідження особливостей відтворення військової термінології українською мовою. Методи. Вирішення поставлених завдань здійснюється за допомогою таких методів: методи теоретичного дослідження - аналітичний огляд, узагальнення та конкретизація; методи емпіричного дослідження – спостереження, порівняння, аналогія та порівняльний аналіз; методи лінгвістичного дослідження – зіставний; методи структурного аналізу; порівняльно-історичний метод. Результати. Однією з визначальних особливостей військового перекладу є його вимога до точності та акуратності. У військовій справі навіть найменше невірне тлумачення або некоректний переклад можуть мати жахливі наслідки. Будь то тактичний наказ на полі бою, дипломатична угода або зведення розвідки, цілісність перекладеного змісту має першорядне значення. Помилка перекладу у військовому контексті може поставити під загрозу безпеку особового складу, успіх місії або навіть національну безпеку. Спеціальна термінологія – ще одна особливість військового перекладу Особливості відтворення військової термінології охоплюють широке коло завдань, кожне з яких визначає унікальність цієї сфери. Перша і головна проблема полягає у різноманітності та складності самої термінології. Військова мова насичена технічними термінами, абревіатурами, сленгом та жаргонізмами, які можуть збити з пантелику тих, хто не знайомий з цими тонкощами. У зв'язку з цим однією з ключових особливостей відтворення військової термінології є необхідність глибокого розуміння предмета лінгвістами та фахівцями. Їхні мовні навички повинні доповнюватися глибоким розумінням військової тактики, техніки, процедур і культури. Культурна чутливість – ще один виклик, який відрізняє військову термінологію від інших галузей лінгвістики. Один і той самий військовий термін може мати кардинально різні конотації в різних культурах і мовах. Розуміння цих тонкощів має важливе значення для запобігання дипломатичним помилкам і забезпечення шанобливого та ефективного спілкування в багатонаціональному контексті. Це надзвичайний виклик, який виходить за межі простої лінгвістичної експертизи і вимагає глибокого знання глобальних культур та їхнього складного перетину з військовими операціями. Перекладацький аспект військової термінології додає ще один рівень складності до її відтворення, оскільки він не є до кінця дослідженим. Саме тому, застосовуючи універсальну модель до специфічних військових текстів, перекладачі повинні зосередитися на дотриманні відповідного стилю та адекватній передачі лексики аналізованої термінології.