КРЕАТИВНЕ ПИСЬМО ЯК ІНТЕРАКТИВНА ФОРМА НАВЧАННЯ НІМЕЦЬКОЇ МОВИ - Рибалка Н. В. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2024)
Мета – розгляд питання розвитку умінь креативного письма на заняттях з іноземної мови; виявлення основних підходів до навчання письма; ознайомлення зі способами розкриття значення лексичних одиниць при поясненні слів, понять та реалій; запропонувати комплекс мовних креативних вправ та ігор як методів креативного письма у процесі навчання іноземній мові. Методи. Основні наукові результати отримані за допомогою використання таких методів дослідження, як аналіз психолого-педагогічної літератури, узагальнення передового досвіду та спостереження. Результати. Спираючись на те, що розвиток креативних здібностей у студентів та набуття ними навичок самостійної навчально-пізнавальної діяльності є нині одним із важливих завдань у процесі навчання, а також через те, що креативне письмо, і загалом, письмова мова почала займати особливе місце у навчанні іноземних мов, ми дійшли висновку, що зростання ролі креативного письма у навчальному процесі пов'язане із посиленням використання інтерактивних форм роботи з мовою, оскільки творчий підхід набагато полегшує процеси запам'ятовування та заучування нової інформації. Багато педагогів зазначають, що саме письмова робота, на відміну від інших видів навчальної діяльності, допомагає студентам розвивати їх креативні здібності. Студентам дуже часто важко грамотно викладати свої думки як в усній, так і в письмовій формі. У зв'язку з цим виникає перешкода розвитку цілого ряду професійних компетенцій, а одним із стимулів у подоланні страху є креативні завдання, які підвищують навчальну та професійну мотивацію. Практичні завдання та вправи з креативного письма під час навчання іноземній мові: допомагають закріпити освоєний матеріал; спрямовані на розвиток та формування якостей креативної особистості, креативного мислення, а також комфортне знаходження у креативному середовищі; роблять процес навчання іноземній мові більш цікавим та менш стресовим і проходять у творчій та невимушеній атмосфері; допомагають позбутися страхів та невпевненості; викликають бажання поділитися своїми думками та емоціями письмово та в усній формі. Як наслідок, це викликає потребу розширення словникового запасу, знайомства з новими лексичними та граматичними структурами, і таким чином відбувається активний пошук різних форм та способів самовираження. Слід також зазначити, що навчаючи писемному мовленню можна використовувати як письмові, так й усні форми роботи завдяки тісній взаємопов'язаності всіх видів мовної діяльності, тому представлений комплекс вправ та ігор може бути використаний на заняттях з іноземної мови в різних варіантах залежно від виду комунікативних умінь, на розвиток яких направлено заняття.