БЮРО ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ: ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ, МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ТА ШЛЯХИ РЕФОРМУВАННЯ - Шульженко І. В.; Дядюра К. В. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2024)
Мета. Метою статті є аналіз нормативно-правової бази щодо визначення правового статусу, повноважень та завдань Бюро економічної безпеки України, розгляд досвіду зарубіжних країн щодо забезпечення економічної безпеки держави з боку їх правоохоронних органів, визначення потенційних недоліків у роботі Бюро економічної безпеки України та розробка практичних кроків для підвищення рівня його ефективної діяльності. Методи. У процесі дослідження використано такі загальнонаукові методи: теоретичне узагальнення – при розгляді нормативно-правових актів пов’язаних з економічною безпекою та діяльністю Бюро економічної безпеки України; аналіз і синтез – при ідентифікації основних функцій, завдань та статей Кримінального кодексу України які закріплені за Бюро економічної безпеки України, та при наведені досвіду зарубіжних країн щодо забезпечення економічної безпеки; індукція та дедукція – при розкритті потенційних недоліків у діяльності Бюро економічної безпеки України та обґрунтуванні заходів щодо реформування діяльності Бюро економічної безпеки України для підвищення рівня його ефективної діяльності. Результати. Було розглянуто нормативно-правові акти пов’язані з економічною безпекою та діяльністю Бюро економічної безпеки України. Ідентифіковані основні функції, завдання та статі Кримінального кодексу України які закріплені за Бюро економічної безпеки України, наведено досвід зарубіжних країн щодо забезпечення економічної безпеки (на прикладі США, Великої Британії, Італії). Визначені потенційні недоліки у діяльності Бюро економічної безпеки України та зазначені кроки щодо реформування діяльності Бюро економічної безпеки України для підвищення рівня його ефективної діяльності.