ВПЛИВ ЗОВНІШНІХ ФАКТОРІВ НА МОВНІ ЗМІНИ - Ревуцька С. К.; Білоконь В. М. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2024)
Мета - зʼясувати основні зовнішні та внутрішні фактори впливу на мовні зміни, зокрема в українській мові. Методи. Основні наукові результати було отримано шляхом аналітичного огляду теоретичних положень вітчизняних науковців, в яких розглянуто питання внутрішніх і зовнішніх впливів на розвиток і функціонування української мови; спостереження мовних явищ в сучасній українській мові. Результати. Вплив зовнішніх факторів на мовні зміни є однією з ключових тем у галузі лінгвістики. Мова, як живий організм, постійно розвивається і зазнає змін під впливом різних зовнішніх і внутрішніх факторів. Вивчення цих факторів наразі є актуальним у звʼязку із посиленням боротьби за чистоту української мови і очищенням її від впливів на лексичний склад з боку імперської країни-агресора Вплив зовнішніх факторів на мовні зміни є необхідним та природним процесом, який відбувається в сучасному світі. Подібні процеси призводять до активізації внутрішніх впливів. Культурний контакт, суспільно-політичні зміни, технологічний прогрес та інші фактори сприяють еволюції мови шляхом запозичень, адаптації та трансформації лексичного складу та мовної системи загалом. За останні пару десятків років маємо вплив на лексичний склад в різних сферах, зокрема й освіті. Система дистанційного навчання та глобалізація інформаційного простору впливають на поширення іноземних термінів та виразів, особливо з англійської мови українською мовою. Це відбивається у використанні іншомовних слів, назв навчальних платформ, абревіатур, логотипів та термінів у комунікативних процесах. Зміни в мові відображають сучасні реалії та потреби суспільства, сприяють точнішому вираженню думок та ідей. Однак, важливо зберігати рівновагу між збагаченням мови новими запозиченнями та збереженням національної ідентичності та культурного спадку.