ВИКОРИСТАННЯ АВТЕНТИЧНИХ ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСІВ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ З ІНОЗЕМНОЇ МОВИ - Рибалка Н. В. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2023)
Мета — розглянути такі поняття, як самостійна робота при навчанні іноземних мов та автентичні матеріали; виявити їх основні критерії та переваги перед іншими навчальними матеріалами; ознайомитися з прикладами автентичних інтернет-ресурсів, які найбільш доцільно використовувати у процесі організації самостійної роботи студентів при навчанні іноземної мови та виявити їх своєрідність і переваги. Методи. Основні наукові результати отримані з використанням комплексу загальнонаукових та спеціальних методів дослідження, а саме: аналізу, узагальнення та систематизації наукової та навчально-методичної літератури з педагогіки, психології,, методики навчання іноземних мов; теоретичного узагальнення, аналізу та синтезу, а також порівняльного, описового та аналітичного методів. Результати. Спираючись на те, що самостійна робота — це будь-яка організована викладачем активна діяльність студентів, спрямована на досягнення певної дидактичної мети у спеціально відведений час, ми дійшли висновку, що викладач може виступати не лише передавачем готової інформації, а й бути напрямним організатором самостійної роботи студентів. Використання різних інформаційних технологій, в тому числі автентичних інтернет-ресурсів при організації самостійної роботи значно підвищує інтерес студентів до вивчення іноземної мови, сприяє індивідуалізації навчання та підвищенню мотивації до самонавчання, допомагає оптимізувати навчальний процес. До них автор статті відносить: онлайн-версії газет та журналів іноземною мовою, онлайн-версії творів відомих іноземних авторів, офіційні сторінки та сайти, присвячені життю та творчості видатних людей, соціальні мережі (Instagram, Facebook) та програми для здійснення зв’язку (whatsapp, Skype, viber, telegram), іншомовні блоги. Але, безперечно, така форма роботи є ефективною, якщо виступає як самостійна робота дотична до систематичної аудиторної роботи студентів.