ФІЛОСОФІЯ КРЕАТИВНОСТІ В УМОВАХ СУЧАСНОГО СУСПІЛЬСТВА, ЩО ТРАНСФОРМУЄТЬСЯ - Ніколенко К. B. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2023)
Мета статті — виокремити соціальні механізми креативності як феномена сучасної культури через елементи креативної діяльності з метою уніфікації креативного процесу. Методи. При дослідженні філософії креативності в умовах сучасних соціальних трансформацій використовувався природно-онтологічний та суспільно-онтологічний методи, метод конструктивізації — при розгляді креативної економіки як поняття, для аналізу поняття креативної індустрії застосовано соціологічний метод, аксіологічний метод — для аналізу креативного результату та соціального наслідку креативності як такої, морально-етичний метод — для розкриття особливостей та змістовних аспектів креативного процесу і метод абстрагування при аналізі поняття змісту, конструктивно-деструктивний підхід було застосовано при вивченні політично-історичних аспектів креативності, використано компаративістський підхід при аналізі креативної індустрії, системний підхід — для вивчення соціальних мереж, при розгляді креативного процесу застосовано принцип комплексності, принцип функціональності — при розкритті результатів креативного акту. Результати. Досліджена креативність як соціальний феномен свідчить, що в суспільстві, яке трансформується, креативність набуває функціональну особливість замовлення виробництва, креативні орієнтації проектують суспільний розвиток та охоплюють всі сфери виробництва. Соціальна онтологія ґрунтується на елементах креативної діяльності як факторах, що забезпечують її розвиток. Актуальні соціальні процеси породжують класову зміну структури суспільства — креативний клас є виявом такого впливу. Діалектика збереження змісту необхідно призводить до дихотомії понять «новизна» та «цінність», які є сенсоутворювальними аспектами поняття «креативність». Доведено, що соціальна реальність є одним з джерел креативності. Пошук алгоритмів креативності призводить до глибокого аналізу структурних елементів креативності та формування теорії або елементів концепції формування креативності. Визначено креативний акт як частину сучасної культури, що є одним із чинників, які обумовлюють сучасні трансформації соціальної реальності.