МОВНІ ЗАСОБИ ВИРАЗНОСТІ ПРИ СТВОРЕННІ ЕМОЦІЙНОГО ПІДТЕКСТУ У ТВОРАХ «ГАЙНСЬКОГО ЦИКЛУ» УРСУЛИ К. ЛЕ ГУЇН - Куц М. О.; Уголькова М. І. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2023)
Мета. Метою дослідження є лінгвостилістичний аналіз прози сучасної американської письменниці У. Ле Гуїн з точки зору її емоційної значущості та забарвленості, особливостей створення письменницею «емоційного підтексту» на прикладі романів «Гайнського циклу». Методи. Під час проведення дослідження використовувались метод інтерпретації, метод стилістичного експерименту, метод комбінаторного прирощення смислу, метод асоціативного поля та метод регулятивного структурування, Результати. У процесі дослідження було встановлено, що стилістичне значення є частиною семантичної структури лінгвістичного знаку, хоча й виходить за межі мовної системи. Для того, щоб проаналізувати лінгвостилістичні особливості оповідань У. Ле Гуїн, нами було використано ідею семантики кадрів, розроблену Ч. Філмор, у якій дослідник пов’язує лінгвістичні знання з енциклопедією, де неможливо зрозуміти значення одного слова без доступу до всіх існуючих знань, які стосуються цього слова. Тобто слово активізує або викликає фрейм семантичного знання, що стосується конкретної концепції, до якої він посилається. Слова не лише виділяють окремі поняття, але також указують на певну перспективу, з якої розглядається кадр. «The Left Hand of Darkness» має право вважатися найбільш незвичайним романом Гайнського циклу. Цей роман надзвичайно багатий засобами художньої виразності, серед яких вирізняються метафори. Метафоричність роману декларується самою письменницею в передмові до нього. Велику роль у творі відіграють концеп- туальні метафори, які можна розбити на групи, що характеризують основні образи твору. Відзнакою авторського стилю є те, що авторка не висуває цілі показати образ темряви як негативний. Навпаки, У. Ле Гуїн закликає людей бачити в двох протилежностях єдине явище. Таким чином, концептуальні метафори в романі відіграють важливу роль у розумінні проблематики твору. Коло проблем, розглянутих в романі, є значним. Вони охоплюють як серйозні соціальні питання, так і важливі психологічні поняття. Застосовувані й створені авторкою метафори підсилюють ефект присутності, ефект залученості до подій і урешті-решт сприяють глибшому розумінню авторського задуму.