ОЗНАКИ АНТИУТОПІЙ В РОМАНАХ ДЖ. ОРВЕЛЛА «1984», О. ХАКСЛІ «ЧУДОВИЙ НОВИЙ СВІТ» - Ревуцька С. К.; Барліт Л. М. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2024)
Мета. Окреслити основні ознаки антиутопії у творах Дж. Орвелла «1984» та О. Хакслі «Прекрасний новий світ» Методи. Основні наукові результати було отримано шляхом компонентного аналізу романів О.Хасклі «Чудовий новий світ» та Дж. Орвелла «1984». Основна увага приділялася спільним домінантним ознакам антиутопій. Результати. Явище антиутопії за останні роки дедалі більше набуває актуальності не лише у літературознавстві, а й в інших гуманітарних науках і мистецтві. Романи- антиутопії «Чудовий новий світ» та «1984» неодноразово згадувані у дослідженнях жанру антиутопій, як її найвідоміші зразки в літературі. Антиутопічні риси чітко простежуються в обох романах. Так, спільними є відтворення тоталітарного режиму і використання пропаганди і маніпуляцій як основних засобів контролю за суспільством. Шляхи досягнення мети – абсолютного контролю є різними: в «1984» влада обирає біль і страждання, як головний інструмент стримування і контролю, у «Чудовому новому світі» ‒ через задоволення базових потреб, які також визначаються контролерами. В обох творах представлена чітка соціальна система, яку також можна віднести до спільних рис антиутопій. У творі Орвелла класовість суспільства базується на наближенні до основного правлячого органу – Партії, відповідно громадяни поділялися на: членів Внутрішньої Партії, Зовнішньої Партії та Пролів. У «Чудовому новому світі» було 5 типів громадян: Альфа, Бета – високий клас, Гамма – середній клас, Дельта, Епсилон – нижчий клас. Кожен клас виконував свою функцію у суспільстві, мав уніформу і певний набір навичок для виживання. Руйнування індивідуальності і знецінення сімейних та загальнолюдських цінностей у романах представлено по-різному, однак спільним є те, що в обох романах підкреслюється, що занадто велика концентрація влади та контролю над громадянами може призвести до руйнування основних людських цінностей й знищення свободи.