НАЙУЖИВАНІШІ МЕТОДИ ПЕРЕКЛАДУ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ЛІТЕРАТУРИ - Воробйова Л. В. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2024)
Мета – дослідити особливості найпоширеніших перекладацьких прийомів у науково- технічній літературі, виявити ключові проблеми та шляхи їх вирішення. Для досягнення цієї мети поставлено такі завдання: визначити способи відтворення термінів у перекладі; проаналізувати способи перекладу термінів у науково-технічній літературі; проаналізувати використання перекладацьких прийомів у науково-технічній літературі. Методи. Основні результати отримано шляхом застосування таких методів дослідження, як: описового методу, котрий використано для характеристики термінів; порівняльного методу для виявлення відмінностей та подібностей термінів; контрастивного методу для аналізу конкретних прикладів перекладу термінів. Результати. Теоретичний аналіз термінів науково-технічної літератури дав змогу виділити типи побудови термінів. Окреслено шість основних типів побудови термінів. Розглянуто узагальнені типи побудови термінів: терміни, що складаються з основи або кореня, який носить основне значення терміна; терміни, які утворюються шляхом афіксації; терміни, які складаються з двох або більше кореневих слів; нові терміни, утворені шляхом поєднання двох або більше слів; скорочення від одного або декількох слів, які використовуються як терміни; терміни, які складаються з символів і букв, що відображають певні поняття або концепції; терміни, які використовуються для опису певної моделі або концепції. Сформовано понятійно-категоріальний апарат дослідження, що містить визначення найуживаніших перекладацьких методів у науково-технічній літературі: «калькування», «транскодування», «описовий переклад». Найпоширенішими методами перекладу науково-технічної літератури визначено: калькування, транскодування та описовий переклад. Наведено приклади вищевказаних перекладацьких методів на основі технічних термінів галузі «будівництво», що дозволить успішно керувати навчальним процесом студентів як філологічних, так і технічних спеціальностей.