РЕЦЕПТИВНА АСИМІЛЯЦІЯ ФРАНЦУЗЬКИХ ЗАПОЗИЧЕНЬ В ОСНОВНОМУ СЛОВНИКОВОМУ ФОНДІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Воробйова Л. В. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2024)
Мета – проаналізувати французькі запозичення, які ввійшли в англійську мову в контексті процесу рецептивної асиміляції; визначити етапи рецептивної асиміляції; проаналізувати французькі запозичення під час процесу запозичення відповідно до кожного етапу, щоб забезпечити ефективний міжкультурний дослідницький процес, пов’язаний з історичним аспектом філологічних та лінгвістичних досліджень. Методи. Основні наукові результати отримано з використанням двох груп методів: теоретичних і статистичних. До теоретичних методів належать: метод теоретичного узагальнення, який дав змогу визначити та характер рецептивної асиміляції французьких запозичень; проблемно-хронологічний використовувався для розгляду французьких запозичень різних періодів у динаміці та виділення періодів; метод екстраполяції ̶ для обґрунтування положення щодо розуміння впливу історичного досвіду на словниковий склад англійської мови; проблемно-генетичний метод ̶ щоб обґрунтувати положення щодо аналізу проблем, які можуть перешкоджати ефективному міжкультурному дослідницькому процесу, пов’язаному з історичним аспектом філологічних та лінгвістичних досліджень. Статистична група включає перевірку отриманої інформації шляхом обробки та порівняння даних, опублікованих у різних наукових джерелах. Результати. Теоретичний аналіз природи французьких запозичень дав змогу виділити етапи рецептивної асиміляції, які уможливлюють ефективні міжкультурні дослідження в галузі лінгвістики, філології, історії англійської мови та термінології. Сформовано понятійно-категоріальний апарат дослідження, що містить терміни: «французькі запозичення» та «рецептивна асиміляція». Визначено етапи рецептивної асиміляції французьких запозичень англійською мовою. Інтерпретація та аналіз генезису можливих етапів рецептивної асиміляції лексичних запозичень дозволить успішно керувати навчальним процесом студентів-філологів, лексикологів та історіків мови. Розглянуто узагальнені сім типових етапів рецептивної асиміляції: запозичення; інтеграція; фонологічна адаптація; морфологічна адаптація; семантичний зсув; натуралізація; і повна асиміляція.