ПЕРЕКЛАД ДРАМАТИЧНОГО ТВОРУ: ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНИЙ АСПЕКТ - Дмитрук Л. А.; Остапенко С. А. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2023)
Метою статті є визначення специфіки перекладу драматичних творів, виявлення та з’ясування обґрунтованості застосування лексико-семантичних трансформацій у процесі перекладу п’єси Б. Шоу «Пігмаліон» українською мовою у виконанні О. Мокровольського. Методи. Основні наукові результати отримано з використанням таких загальнонаукових та спеціальних методів дослідження, як аналіз та узагальнення наукової літератури з проблем драматичного перекладу та застосування перекладацьких трансформацій; теоретичне узагальнення, аналіз і синтез; інтегральний підхід до вивчення мовних явищ; порівняльний, описовий та аналітичний методи. Результати. У статті розглядаються жанрові особливості драматичних творів та характерні аспекти їх перекладу. На основі порівняльного аналізу автори досліджують проблему застосування лексико-семантичних трансформацій у процесі перекладу драми Дж. Бернарда Шоу «Пігмаліон» та визначають їх цілісність і доречність. Трансформація є основою більшості перекладацьких прийомів, що передбачають зміну формальних (лексичні чи граматичні перетворення) або семантичних (семантичні перетворення) компонентів вихідного тексту зі збереженням інформації, призначеної для відтворення. У процесі перекладу драми «Пігмаліон» О. Мокровольський застосував усі види лексико-семантичної трансформації: синонімічну заміну, кальку, описовий переклад, контекстну заміну, транскодування, антонімічний переклад, компресію, декомпресію, перестановку, транспозицію, конкретизацію значення та генералізацію значення. Частіше застосовувалися синонімічна та контекстуальна заміни, рідше — калька. Підсумовуючи проведений аналіз, можна зробити висновок, що в більшості випадків трансформації були виправданими. Встановлено, що у процесі перекладу важливу роль відіграють лексико-семантичні трансформації, які надають тексту динаміки, підсилюють експресивність, слугують посиленню образно-виражальних функцій мови (особливо при перекладі драматичних текстів, де використовуються елементи всіх літературних стилів). У процесі перекладу важливо передати не лише зміст, а й стилістику та настрій, з якими створено твір. Для цього стилістичні трансформації застосовуються в комплексі з лексико-семантичними.