ТАКТИЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ СТРАТЕГІЇ НА ЗНИЖЕННЯ У ПЕРЕДВИБОРЧИХ ДЕБАТАХ Г. КЛІНТОН ТА Д. ТРАМПА - Герасименко О. Ю. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2023)
Мета статті — проаналізувати матеріали передвиборчих дебатів Г. Клінтон та Д. Трампа задля вивчення тактичної реалізації стратегії на зниження як ефективного засобу маніпулятивного впливу. Методи. Основні наукові результати отримані з використанням комплексу загальнонаукових та спеціальних методів дослідження, а саме: аналіз відео- та аудіо-матеріалів передвиборчих дебатів, порівняння, синтез, систематизація та узагальнення наукової літератури. Результати. Дискурс є однією із найбільш значущих комунікативних категорій, що віддзеркалює мовленнєву взаємодію. Предметом особливого наукового інтересу у нашому дослідженні виступає політичний дискурс, в якому одну із провідних ролей відіграє маніпулятивний вплив на аудиторію шляхом вибору відповідних тактик, стратегій і мовних засобів. Ілюстративним матеріалом дослідження стратегій маніпулятивного впливу обрано тексти передвиборчих промов претендентів на пост президента США — Гілларі Клінтон та Дональда Трампа. У нашому дослідженні ми спираємося на класифікацію стратегій і тактик маніпулятивного впливу, яка була запропонована дослідницею О. Михальовою, оскільки ця класифікація дозволяє всебічно розглянути основні стратегії, які використовуються в політичному дискурсі і, як наслідок, для максимального досягнення своїх цілей. Зокрема, дослідниця виокремлює стратегію на зниження, стратегію на підвищення, стратегію театральності. У нашій статті ми детально розглянули та проаналізували використання американськими політиками саме стратегії на зниження. Встановлено, що обидва кандидата активно використовують стратегію на зниження, які реалізуються за допомогою відповідних тактик. Стратегія на зниження представлена такими тактиками, як аналіз — «мінус», дискредитації опонента, безособового звинувачення, викриття, образи, загрози.