СКОРОЧЕННЯ ТА АБРЕВІАТУРИ В ЗМІ (НА МАТЕРІАЛАХ «THE TIMES», «NEW YORKER» ТА ІН.) - Куц М. О. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2023)
Мета статті — дослідження особливостей абревіатур та їх використання в ЗМІ; дослідження специфіки перекладу абревіатур українською мовою з англійської. Методи. Необхідність розгляду питання формування інтерактивних зв’язків між абревіатурами та абревіатурами в англійській та українській мовах зумовила звернення до методів історико-аналітичного підходу, а також аналізу та узагальнення наукової літератури з проблем абревіатур та акронімів. Результати. Не тільки політичні, економічні чи культурні зміни вплинули на англомовне суспільство, але й інформаційно-комунікаційні процеси англійською мовою змінилися з часом, і це природний процес. Лексичний фонд англійської мови постійно поповнюється новими словами та словосполученнями, виразами, які позначають утворення нових інститутів, становлення та функціонування організацій — іноді назви таких закладів занадто довгі і їх важко запам’ятати та відтворити. В сучасних умовах дефіциту часу оратори прагнуть до конкретизації, прагматизму та точності в комунікаційному просторі, не вбачаючи користі в детальній вимові довгих імен та їх поясненні. Мова ЗМІ за допомогою спеціального «спрощення», а саме за допомогою нових мовних одиниць надає узагальнену інформацію про події, явища, людей, адресатів інформації, крім того, є вдалим інструментом пропаганди в ЗМІ. , реклама, яка спрощує запам’ятовування та розповсюдження довгих імен і назв без необхідності їх розширення та інтерпретації. Дана робота присвячена розгляду, класифікації, вивченню акронімів у сучасній англійській мові на матеріалі друкованих ЗМІ, а саме в газетах «The Times», «New Yorker» та інших. Наголошуємо, що попит на утворення акронімів зростає, і це, безсумнівно, передує зміні словникового складу мови — ми бачимо важливість нашого дослідження. У статті проаналізовано результати дослідження історії походження та дослідження абревіатур. Надано опис типів і різновидів акронімів англійською та українською мовами. Досліджено особливості перекладу англійських акронімів у медіадискурсі.