ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ФОЛЬКЛОРНО-МІФОЛОГІЧНИХ ОБРАЗІВ І МОТИВІВ У ХУДОЖНЬОМУ СВІТІ ФЕНТЕЗІ - Удовіченко Г. М.; Кравченко А. Б.; Миснік Я. С. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2023)
Мета. Мета статті — виявити та схарактеризувати особливості реалізації фольклорно-міфологічних образів і мотивів у художньому світі фентезі Методи. Основні наукові результати отримані з використанням комплексу загальнонаукових та спеціальних методів дослідження, а саме: аналізу, узагальнення та систематизації наукової та навчально-методичної літератури з літературознавства, психології, мовознавства; теоретичного узагальнення, аналізу та синтезу, а також порівняльного, описового та аналітичного. Результати. У статті розглядається характерна особливість романів фентезі, якою є наявність у їх структурі фольклорно-казкових елементів. Подібність фентезі та народної казки виражається у їх формульній розповіді про свідомо нереальні події. Автори фентезі активно використовують не тільки стилістику казкового оповідання, а й образно-мотивний комплекс народної казки, наповнюючи його смислами, продиктованими проблемами сучасної реальності. Так, традиційні казкові сюжети в художньому світі фентезі піддаються новелізації й іронічному переосмисленню, що має на меті розкрити механізми виникнення народної казкової традиції за допомогою спотворення дійсності. У творах фентезі присутні багато фольклорних та казкових мотивів, наприклад, мотив шляху, на якому будується сюжет чарівної казки і фентезі. Світ, за яким мандрує герой фентезі, або простір, в який він тим чи іншим чином переправляється, набуває рис потойбічного світу чарівної казки, а процес пересування приймає характер «деталізації» простору при освоєнні чужого світу. Спорідненість слов’янської фентезі та чарівної казки визначає спадкоємність їх поетичної організації, що має на увазі наявність відповідності між їх структурами і функціональними схемами. У жіночих образах літератури слов’янської фентезі присутні риси, характерні для казкових героїнь. Також спостерігається відповідність між функціями героїв фентезі і функціями казкових героїв, що обумовлено наявністю подібності між композицією творів слов’янської фентезі і композицією чарівної казки, встановленої на підставі зіставлення їх функціональних схем. Перероблений комплекс слов’янських фольклорно-міфологічних образів і мотивів складає основу художнього світу творів слов’янської фентезі.