ПЛАГІАТ У СТУДЕНТСЬКИХ РОБОТАХ - Зінченко В. М.; Рибалка Н. В. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2023)
Мета. Мета статті полягає в тому, щоб з’ясувати найбільш поширені підстави розвитку студентського плагіату, а також визначити напрями його запобігання. Методи. Було використано метод аналізу документів, зокрема опрацьовано: наукову літературу, тексти законів України; практичний метод — добір фактичного матеріалу, формулювання висновків про виявлення плагіату в роботах, його уникнення та заходи, які дозволяють максимально підвищити ступінь оригінальності. Результати. Плагіат у студентських роботах є не менш небезпечним, ніж плагіат науковців, літераторів та інших творців. Небезпечність студентського плагіату полягає в тому, що, по-перше, використання чужих результатів інтелектуальної власності стає нормою і не розглядається як правопорушення; по-друге, погіршується якість підготовки майбутніх фахівців; по-третє, істотно знижується якість наукової діяльності. Звертаючись до дослідження основних причин плагіату в роботах студентів, слід зазначити, що всі випадки привласнення авторства можна поділити на два види: ненавмисний плагіат (є найбільш прийнятний в наукових роботах) та навмисний. Ненавмисний плагіат допускається у зв’язку з відсутністю в учнів (студентів) необхідних знань у сфері авторського права, а також порядку використання наукових праць інших авторів. Навмисний плагіат — це свідоме привласнення учнями, студентами авторства на чужі твори, видання чужих робіт за власні. Метою плагіату для студента є спрощення процесу навчання, покращення якості власних наукових робіт за рахунок включення до них фрагментів чужих робіт, які написані фахівцями, своєчасне виконання отриманого завдання (реферату, курсової чи дипломної роботи). Звичайно, навмисний плагіат є більш небезпечним, але якщо вчасно не вживати заходів з недопущення ненавмисного плагіату, привласнення авторства на чужі твори поступово ввійде в норму й стане звичним явищем.