ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ МОТИВАЦІЇ БАКАЛАВРІВ З ТУРИЗМУ У ПРОЦЕСІ ВИЧЕННЯ КУРСУ «ОСНОВИ МУЗЕЄЗНАВСТВА» - Богатирьова Г. А.; Коваленко Д. О. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2023)
Мета. Обґрунтовується позиція стосовно того, що розвиток і формування професійної мотивації бакалаврів з туризму відбувається через організацію і зміст навчальної діяльності у процесі вивчення дисциплін професійного спрямування. Аналізуються можливості моделювання діяльнісного професійного середовища за допомогою функціональних форм організації майбутньої професійної діяльності в процесі підготовки бакалаврів з туризму. Для досягнення мети було використано комплекс теоретичних та емпіричних методів, за допомогою яких було визначено зміст музейної діяльності в нових соціо- культурних умовах та стратегій досягнення відповідного рівня професіоналізму здобувачів вищої освіти спеціальності «Туризм». Методи. Основними методами дослідження професійної мотивації особистості фахівця туристичного профілю стали: метод наукової індукції та дедукції — для розробки наукових підходів до визначення основних компонентів поняття «професійна мотивація», абстрактно-логічного — при визначенні основних проблем створення навчального середовища, метод моделювання — при розробці концептуальних засад реалізації можливостей засобів навчального курсу, їх впливу на самовизначення особистості у світі культурних цінностей та створення туристичного продукту як культурного і мистецького синтезу. Результати. У контексті дослідження визначено роль і місце навчальної дисципліни «Основи музеєзнавства» у процесі професійної підготовки студентів спеціальності «Туризм». Розглянуто тлумачення поняття «професійна мотивація» у психолого-педагогічній літературі та визначено, що професійна мотивація є предметом цілеспрямованої системної роботи з формування та моделювання професійно спрямованого освітнього простору. Проаналізовано сукупність факторів, що спрямовують поведінку здобувачів вищої освіти спеціальності «Туризм» у професійному середовищі, обумовлюють ефективність їх професійної діяльності. Наголошується на тому, що розвиток і формування професійної мотивації відбувається через організацію і зміст навчальної діяльності у процесі впровадження функціональних форм моделювання змісту професійної діяльності бакалаврів з туризму. Подано авторське визначення професійної мотивації бакалаврів з туризму як інтегрованого особистісного утворення, що відображає сформовану позитивну мотивацію до самовдосконалення, коли відбувається трансформація мотивів студента у професійні мотиви фахівця. Авторами розроблено структурно-функціональну модель формування професійної мотивації бакалаврів з туризму при вивченні курсу «Основи музеєзнавства». Визначено компоненти процесу формування професійної мотивації, форми організації навчального моделювання змісту професійної діяльності з урахуванням фактору, що мотиваційна сфера більш динамічна, ніж пізнавальна та інтелектуальна.