СОЦІАЛІЗАЦІЯ СТУДЕНТІВ У СУЧАСНОМУ МЕДІАПРОСТОРІ ЗАСОБАМИ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Степаненко О. К. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2023)
Мета — розгляд медіаосвіти як засобу формування медіакультури студентів з метою розвитку творчої особистості, яка готова до життя в сучасних інформаційних умовах. У зв’язку зі стрімким розвитком сучасного світу, інформаційно-комунікаційних технологій та системи мас-медіа є нагальна потреба у цілеспрямованій підготовці особистості до вмілого і безпечного користування цим простором. У перспективі подальші дослідження уможливлять виявлення та обґрунтування напрямів підготовки педагогів, які сприятимуть становленню медіаграмотних фахівців. Методи. У статті розглянуто методи, види, прийоми й форми використання елементів медіаосвіти в начальному процесі з метою соціалізації студентів у сучасному інформаційно-комунікаційному просторі. Результати. Медіаосвіта — педагогічний напрям, представники якого наголошують на необхідності вивчення молоддю закономірностей масової комунікації (преси, телебачення, радіо, кіно тощо). Основними завданнями медіаосвіти є підготовка нового покоління до життя в сучасних інформаційних умовах, до сприймання й розуміння різної інформації, усвідомлення наслідків її впливу на психіку тощо. Медіаосвіта сприяє формуванню медіакультури учнів та студентів, їх соціалізації в сучасному інформаційному просторі. Необхідність цього процесу зумовлена тим, що мас-медіа в умовах глобалізації та інформаційного суспільства часто вирішально впливають на те, яким люди сприймають навколишній світ. Медіаосвіта покликана надати особистості можливість самозахисту шляхом навчання критичного сприйняття медійних повідомлень. Отже, медіаосвіта має стати невід’ємною складовою освітньо-виховного процесу дітей та молоді, оскільки медіаджерела та медіапростір по-різному на них впливають. Цілеспрямований процес навчання ефективної та безпечної взаємодії зі ЗМІ, виховання свідомої особистості забезпечили б формування медіаімунітету студентів, зумовили значний поступ у їхньому самовихованні, самонавчанні та самоактуалізації. До реалізації зазначеного процесу мають бути залучені педагоги закладів загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти.