ОСОБЛИВОСТІ ОХОРОНИ ПРАЦІ ОСІБ, ЩО ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВОГО ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ - Шульженко І. В.; Дядюра К. В. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2023)
Мета — дослідити проблему реалізації та ефективності соціально-трудових гарантій, які надаються працівникам, що потребують додаткового правового захисту. Автори обґрунтовують та аналізують ефективність пільг та переваг, що надаються відповідно до чинного трудового законодавства особам, які потребують додаткового правового захисту (працюючим жінкам та неповнолітнім працівникам). Методи. Вирішення поставлених завдань здійснювалось за допомогою використання таких методів, як аналіз та узагальнення наукової, науково-популярної літератури та нормативно-правових актів які надають пільги та переваги працюючим жінкам та неповнолітнім працівникам. Результати. Автори дійшли до висновку, що в сучасних умовах охорона праці вимагає вдосконалення як нормативного, так і організаційного. Рівень захисту жінок та осіб, молодших за 18 років, у тому чи іншому суспільстві свідчить про зрілість держави, розвиненість її державно-правових інститутів та рівень суспільно-правової свідомості. Держава повинна не тільки забезпечити для жінок безпечні умови праці, надавати пільги і гарантії, а й розробити механізм, який у повному обсязі надавав би можливість жінкам використовувати надалі їх права та гарантії. Адже, тільки завдяки праці люди можуть задовольняти свої матеріальні та моральні потреби. Отже, враховуючи фізіологічні, фізичні особливості жіночого організму і неповнолітніх, потрібно удосконалювати охорону праці не тільки в нашій державі, а й в міжнародному співтовариств, оскільки життя і здоров’я є найважливішою цінністю.