УКРАЇНСЬКІ ЖІНКИ НА РИНКУ ПРАЦІ НАПРИКІНЦІ ХІХ — ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТЬ - Романуха О. М. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2023)
Мета — вивчити феномен дискримінації жінок у системі соціально-трудових відносин на території України наприкінці ХІХ — початку ХХ століть. Методи. Використано комплекс загальнонаукових методів гносеології: теоретичного узагальнення, аналізу і синтезу, індукції та дедукції. Вихідним фактом дослідження є констатація залежності результатів пошуку роботи від розгалуженості соціальних мереж, особливо слабких соціальних зв’язків. Результати. Проаналізовано рівень гендерної рівності на території України наприкінці ХІХ — початку ХХ століть. Звернено увагу на структуру соціальної системи, роль та місце жінки в ній. Визначено етапи та причини зміни ситуації, які сприяли зростанню місця та ролі жінки на ринку праці. Досліджено особливості галузевого поділу ринку праці, взаємозалежність між збільшенням кількості працюючих жінок та проведенням суспільних реформ. Зазначено важливість рівного доступу до освіти як запоруки професійної конкурентності жінки. Підкреслено, що збільшення трудових прав жінки відбувалось здебільшого під дією зовнішніх, міжнародних чинників, а не лише внутрішніх реформ та промислового перевороту. Економічна криза, Перша світова війна стали каталізаторами суспільних змін через необхідність збільшення виробництва, а не зміни мислення суспільства чи відношення до проблеми.