СОЦІАЛЬНО-ФІЛОСОФСЬКЕ РОЗУМІННЯ ПОНЯТТЯ «ІНТЕЛІГЕНЦІЯ» ТА ЙОГО ТРАКТУВАННЯ В СУЧАСНОМУ КОНТЕКСТІ - Ніколенко К. В. (Інтелект. Особистість. Цивілізація, 2023)
Мета — проаналізувати соціально-філософські засади поняття «інтелігенція» як суспільну складову для визначення сутності та перспектив у соціальному дискурсі для визначення компонентів та структурних елементів поняття. Методи. Дослідження інтелігенції, її сутності, елементів, компонентів та особливостей, вивчення етимології поняття потребує використання таких методів: для вивчення походження терміна «інтелігенції» застосовано аналітичний метод, у процесі аналізу походження теорій та джерел виникнення поняття було використо- вано метод порівняння, в питаннях, пов’язаних із трактуванням точок зору мислите- лів епохи німецької класичної філософії, використовувався історичний метод. Аналі- зуючи складові компоненти поняття інтелігентності та досліджуючи різноманітні аспекти його застосування та використання, було застосовано структурний підхід, системний підхід було залучено при розгляді інтелігентності в розрізі соціальних про- цесів, взаємодій та під час вивчення суспільного значення даного поняття. Результати. Визначено історичний порядок виникнення, формування та трансляції поняття «інтелігентність», досліджено німецьку класичну філософію як джерело поняття «інтелігенція», встановлені основні компоненти, що визначають структуру інтелігенції, конкретизовані системні аспекти поняття «інтелігенція». Вперше з’ясовано роль інтелігенції в соціально-філософському аспекті крізь призму досягнень німецької класичної філософії.